Fosforan spożywczy – zdrowy czy nie? Sprawdzamy!

Dodatki do żywności są nieodłączną częścią sektora spożywczego. Wraz z jedzeniem dostarczamy do organizmu nie tylko cenne składniki odżywcze, ale też mnóstwo substancji, które nie są nam do niczego potrzebne. Przekonajmy się, do której z grup należy fosforan spożywczy. W końcu jest to dodatek, który znajdziemy w wielu artykułach spożywczych.

Jakie składniki są najważniejsze dla organizmu?

Wszyscy wiedzą, że zdrowa dieta to warunek utrzymania organizmu w dobrej kondycji. Jednak mało kto faktycznie stosuje się do zaleceń dietetyków. Nie wynika to ze złej woli – często nie potrafimy oprzeć się pokusie i wybieramy produkty pełne różnych dodatków, których nazwy ciężko wymówić. Niektórzy mogą nie mieć odpowiedniej wiedzy na temat tego, czego organizm potrzebuje najbardziej. Czas to zmienić!
W codziennej diecie nie powinno zabraknąć witamin i minerałów. Największe znaczenie ma cynk, magnez i wapń, ale w jadłospisie powinno znaleźć się miejsce dla wszystkich korzystnych makro- i mikroelementów. Choć nawet najbardziej zbilansowana dieta nie uchroni nas przed chorobą, być może pomoże w łagodniejszym przebiegu. Warzywa, owoce, mięso i sery zawierają imponującą ilość cennych składników odżywczych, więc spożywając je nie powinniśmy martwić się o niedobory. Jednak wraz z jedzeniem do naszego organizmu trafiają też inne substancje i związki. Należą do nich fosforany spożywcze, wykorzystywane do produkcji wielu pokarmów.

Fosforan spożywczy – co to takiego?

Choć fosforany znajdziemy w wielu produktach spożywczych, wiele osób nigdy o nich nie słyszało. Na co dzień nie rozmawiamy o dodatkach do żywności, a lekcje chemii, na których poruszano ten temat, zapewne już dawno ulotniły się z naszej pamięci. Czym więc jest fosforan spożywczy? Fosforany to nieorganiczne związki chemiczne. Występują zarówno w formie naturalnej, jak i syntetycznej. Dzielimy je na dwie grupy z uwagi na budowę chemiczną i zastosowanie. Są to ortofosforany i wielofosforany. Pierwsze zbudowane są z atomu wodoru związanego z tlenem i wodorem oraz atomami metali.

Fosforan spożywczy – gdzie jest wykorzystywany?

Z uwagi na liczne właściwości, fosforany spożywcze są często wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Pełnią funkcję:
• emulgującą
• zapobiegającą zbrylaniu
• stabilizującą pH
• hamującą rozwój drobnoustrojów
• regulującą kwasowość.
Przedstawiciele branży spożywczej najczęściej wykorzystują fosforany potasu, fosforany sodu, fosforany magnezu, fosforany wapnia, polifosforany, trifosforany oraz difosforany. Pozyskują je od dystrybutorów takich jak https://oqema.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/przemysl-miesny-drobiarski-i-rybny.
Fosforan spożywczy służy przede wszystkim w przemyśle mięsnym. Znajdziemy go głównie w wędlinach. Producenci żywności chętnie dodają fosforany do swoich wyrobów, ponieważ skracają czas produkcji, poprawiają wygląd oraz aromat szynek. Związki te spotkamy też na etykietach niektórych serów czy coli. Trzeba tylko uważać, by w diecie nie znalazło się zbyt dużo posiłków zawierających fosforany, gdyż w dużej ilości mogą być szkodliwe dla organizmu.